Joomla telepítési útmutató Joomla telepítési útmutató Joomla telepítési útmutató Joomla telepítési útmutató

A Joomla telepítés alapvetően kétféle lehet: nagyon egyszerű, és kegyetlenül bonyolult... Félretéve a tréfát, ha a megadott lépéseket és sorrendet betartjuk (a sorrendet alapvetően a Joomla telepítő amúgy is adja), akkor az első változat lesz érvényes, tehát gyorsan és egyszerűen telepíthető a Joomla a tárhelyre.

Elsőként azt érdemes eldönteni, hogy hová szeretné telepíteni a Joomla-t. Főkönyvtárba vagy alkönyvtárba? Ez függ attól is, hogy kizárólag Joomla-t szeretne-e használni a tárhelyén, vagy más programokat is, esetleg több weblapot szeretne elhelyezni, stb. A magam részéről azt szoktam javasolni, hogy érdemes a Joomla-t alkönyvtárba telepíteni (pl. public_html/joomla/), és később még mindig át lehet az egészet másolni a főkönyvtárba, ha szükséges, azt pedig bármelyik FTP programmal pikk-pakk meg lehet oldani. Átmásolás után szükséges ugyan néhány fájt beállítását módosítani, de az sem bonyolult.

Ha tehát megvan a döntés a helyről, akkor a következők szerint kell eljárni:

1. A legújabb Joomla telepítőállományt (letölthető innen: http://www.joomla.org.hu/) töltse le a számítógépére (jelenleg már a Joomla 1.6 változata elérhető, mégis javasoljuk az 1.5.23 használatát, mivel a legtöbb kiegészítő anyag még nem 1.6 kompatibilis, nem beszélve a sablonok többségéről, de természetesen Öné a döntés). Az FTP programjával (javasolt az ingyenes és villámgyors FileZilla használata, letölthető innen: http://filezilla-project.org/download.php?type=client)töltse fel ezt a tömörített állományt a tárhelyére, a korábbiak szerint vagy a fő- vagy valamilyen alkönyvtárba. Természetesen feltöltheti úgy is, hogy előtte a saját gépén kitömöríti, csak úgy sokkal tovább fog tartani, mivel az első esetben egyetlen fájlt kell feltölteni, a másodikban pedig sok százat.

2. A cPanelben keresse meg a Fájlkezelőt, és indítsa el. Jelölje be a rejtett fájlok megjelenítését az indításnál.A Fájlkezelő új ablakban/lapon nyílik meg a böngészőben. Ha a főkönyvtárába töltötte fel az állományt, akkor a Fájlkezelőben (ahol egy megosztott ablakot fog látni egy bal, és egy jobb oldali résszel) a bal oldali részben kattintson egyet a public_html-re. A jobb oldali ablakban ekkor megjelenik a public_html tartalma. Ha alkönyvtárba töltötte fel, akkor szintén a bal oldalon a public_html melletti kis keresztre kattintva megnyílik a public_htmlben található alkönyvtárak listája, ekkor keresse meg az alkönyvtár nevét, és kattintson arra, így annak tartalma jelenik meg a jobb oldali ablakban.

3. A jobb oldalon keresse meg a feltöltött állományt, és a jelölőnégyzetet jelölje meg előtte (böngészőtől függően előfordulhat, hogy nem lát előtte jelölőnégyzetet - ekkor egyszerűen csak kattintson egyszer rá az állományra, ezzel kijelöli). Fent a menüben a jobb részben keresse meg a Kitömörítés menüpontot, és kattintson rá. A felugró ablakban engedélyezze a kitömörítést. Várjon egy pár másodpercet, majd okézza le a folyamatot, eddigre a cPanel kitömöríti a teljes állományt. Ha akarja, ez után akár törölheti is az eredeti, tömörített állományt, már nem lesz rá szüksége. A Fájlkezelőt még ne zárja be, a telepítés végén még kell.

4. Most menjen vissza a cPanelbe (általában a Fájlkezelő külön ablakban nyílik meg, tehát váltson ablakot), és az Adatbázisok menü (nem az adatbázis varázslóban!) részben hozzon létre egy üres adatbázist a Joomla számára (ha még nem tette meg). Hozzon létre egy adatbázis felhasználót is (hacsak nem egy létezőt szeretne az adatbázishoz rendelni). Miután ezek megvannak, rendelje hozzá a felhasználót az adatbázishoz, az ALL PRIVILEGES-t kijelölve. Ez a lépés nagyon fontos, a telepítési hibák 80%-nak ennek a lépésnek az elfelejtése, kihagyása az oka. A felhasználónévhez rendelt jelszót írja fel, a telepítő kérni fogja.

5. A böngészőjében indítsa el a telepítést, ezt így tudja megtenni:http://www.azöndomanje.hu/ajoomlatelepítésihelye/. Ha főkönyvtárban van a Joomla, akkor csak ezt használja: http://www.azöndomainje.hu. A telepítő automatikusan elindul. Innentől kezdve a Joomla maga adja a lépéssorrendet, sorban megjelenítve a teendőket. Ami itt lényeges lehet!

Helyesen adja meg az FTP beállításokat ott, ahol azt kell, már amennyiben engedélyezni szeretné az FTP használatát a Joomlán belül (ez a későbbiekben a kiegészítők telepítésénél lehet lényeges, bár ezt kézzel is lehet vezérelni)! Két gomb is van a beállítások ellenőrzésére, érdemes használni őket, mielőtt továbblép. Helyes beállítások esetén egy felugró ablak tájékoztatja arról, hogy az FTP beállítások jók. Az FTP beállításoknál adja meg a cPanel felhasználónevét és jelszavát, mivel ez az Ön fő FTP kódja is, a könyvtárnál pedig értelemszerűen adja meg az adatokat e szerint:

- ha főkönyvtárba telepíti a Joomlát, akkor /public_html
- ha alkönyvtárba telepíti, akkor /public_html/azalkönyvtárneve

Természetesen, ha önálló FTP fiókot hozott létre kizárólag a Joomla-hoz, akkor annak adatait kell itt használnia (ha ezt a mondatot nem értette, akkor ne is foglalkozzon vele egyelőre, nincs jelentősége).

Az adatbázis adatainak beírásánál ügyeljen arra, hogy minden adat a megfelelő helyre kerüljön. Az adatbázis helye minden esetben localhost.

Ha nem ismeri még a Joomla-t, teljesen kezdő benne, javaslom a Mintaadatok telepítését is, tehát válassza ezt ki, mert segít a Joomla működésének megértésében (bár engem először teljesen összezavart...).

6. A telepítés utolsó lépésénél a Joomla felhívja a figyelmét az Install könyvtár törlésére (az 1.6-os verzió már maga elvégzi ezt a lépést). Nos, lépjen vissza a Fájlkezelőbe (amit ugye nem zárt be a telepítés elején), jelölje ki a jobb oldali ablakrészben ezt a könyvtárat a jelölőnégyzettel (vagy kattintással), majd fent a menüben válassza a Törlés gombot. Erősítse meg, hogy valóban törölni kívánja a könyvtárat, és tegye meg. Zárja be a Fájlkezelőt. Lépjen ki a cPanelből.

7. A Joomla telepítőjében válassza akár az oldal megjelenítését, akár az admin felületet. Ezzel a telepítés készen is van.

FIGYELEM! Amennyiben az Ön domainje még nem él, vagy nincs átirányítva még a tárhelyre, addig a Joomla-t nem tudja a domain név használatával telepíteni, ellenben a tárhely létrehozásakor kapott üdvözlő és tájékoztató email tartalmazza azt (azokat) az IP címe(ke)t, mely(ek) az Ön tárhelyének címe(i). Használja az IP címet a telepítésnél, és tökéletesen rendben lesz minden.

  • 0 A felhasználók hasznosnak találták ezt
Hasznosnak találta ezt a választ?

Kapcsolódó cikkek

WordPress telepítés 5 perc alatt

Magyar nyelvű WordPress telepítés lépésenként 5 perc alatt főkönyvtárba (ha alkönyvtárba szeretne...

Drupal 7 telepítési útmutató

Drupal 7 telepítés Régen írtam már valami hasznosat és úgy gondoltam, hogy...

Ha ezt a hibát kapom: Fatal error: Allowed memory size of 33554432 bytes exhausted...

Ha ezt a hibát látom: Fatal error: Allowed memory size of 33554432 bytes exhausted (tried to...

_user_password_dynamic_validation() error while installing Drupal 6.15

Ha következő hibába botlasz a drupal 6.xx verziójának telepítése közben, akkor olvasd el ezt a...

Ha ezt a hibát kapom: Warning: Cannot modify header information – headers already sent by (output started at

Ha ezt a hibát kapom: Warning: Cannot modify header information – headers already sent by...