FTP és SFTP (fájlok fel és letöltése a tárhelyre)

A tárhelyre előbb-utóbb szeretne az ember állományokat, fájlokat feltölteni, hogy azt mások számára láthatóvá tegye. Ennek többféle megoldása lehetséges, vizsgáljuk meg mindegyiket külön-külön.

Elsőként arra hívnám fel a figyelmet, hogy minden tárhelyfiókunkban megtalálható a public_html mappa. Nos, ez az a mappa, ami alatt a feltöltött állományok láthatóak a web felől. Mit is jelent ez? Ha Ön egyszerűen szeretne állományokat tárolni a tárhelyén (például adatmentés céljából), de nem szeretné ezt "láthatóvá", elérhetővé tenni a böngészők számára, akkor nyugodtan hozzon létre mappákat a főkönyvtárában (/home), a public_html mappán kívül.

Ha azonban a weblapját, vagy bármi egyebet szeretne használni (például letölthető állományokat tenne fel ügyfelei számára), akkor a public_html mappában kell létrehozni az ehhez megfelelő mappákat, fájlokat. Ha ebbe a mappába elhelyez pl. egy index.php vagy index.html fájlt, akkor lényegében ez lesz az a fájl, amit a látogató az Ön weboldalát felkeresve elsőként megpillant.

A strukturálásról majd a későbbiekben írok még. Nézzük most konkrétan a feltöltés lehetőségeit.

A cPanelen belül létezik a Fájlok csoporton belül kétféle menü is: Legacy fájlkezelő, és Fájlkezelő. Mindkettő ugyanazokat a célokat szolgálja, eltérés lényegében a kinézetben és néhány funkcióban van, a Legacy egyszerűbb és áttekinthetőbb, de kevesebb funkcióval ellátott szkript.

Használatukról hamarosan videó segítséget talál.

A másik megoldás az FTP program (más nevén FTP kliens) használata, mellyel sokkal gyorsabban és egyszerűbben végezheti el a fájlok menedzselését, mint a cPaneles rendszerrel.

FTP kliensből nagyon sokféle áll rendelkezésre a piacon, vannak ingyenesek, fizetősek. Az egyik legismertebb program a Total Commander (http://www.totalcommander.hu/), ami szintén alkalmas az FTP kapcsolatok kezelésére, bár ennek használatát nem javasoljuk. Említenék még néhányat a teljesség igénye nélkül: BulletProof FTP (http://www.bpftp.com/), FileZilla FTP kliens (http://filezilla-project.org/download.php?type=client) - ez az, amit előszeretettel ajánlunk minden ügyfelünknek, SmartFTP (http://www.smartftp.com/), CuteFTP (http://www.cuteftp.com/downloads/).
Ezek közül néhány alkalmas a biztonsági FTP kapcsolatra is (SFTP), néhány nem.

Kifejezetten SFTP céljára három programot ajánlok, az egyik a FileZilla, mely tökéletesen alkalmas erre a célra is, továbbá az SSH Tectia client (fizetős, 45 napos próbaverziója van), valamint szóba jöhet az ingyenes WinSCP program (letölthető innen: http://winscp.net/eng/index.php).

Maga az FTP kifejezés a File Transfer Protocol, azaz lényegében a fájlok átvitele a saját és egy távoli számítógép (jelen esetben a tárhely) között.

Az Ön tárhelyén alapértelmezetten két FTP fiók van beállítva. Az egyik egy anonim felhasználó, azaz bárki számára hozzáférhető fiók felhasználói név és jelszó nélkül, a másik maga a tárhely felhasználói nevével létrehozott fiók, mely teljes körű hozzáférést biztosít. Minden ezzel kapcsolatos beállítást a Fájlok menücsoportból ér el, az FTP fiókok menüben.

Az anonim hozzáférés természetesen nem a tárhely egészére vonatkozik, hiszen az komoly biztonsági kockázat lenne, hanem a tárhelyen található public_ftp mappa tartalmára korlátozódik. Ide elhelyezhet például olyan állományokat, melyek letöltését bárki számára biztosítani szeretné. Ha Ön nem szeretne ilyen hozzáférést adni az embereknek, akkor kérem, ezzel kapcsolatban küldjön be nekünk egy támogatási szelvényt, és az Ön fiókján letiltjuk az anonim hozzáférést.

Ezen felül Ön annyi FTP fiókot hoz létre, amennyit csak akar, s ezek mindegyikénél beállíthatja a hozzáférés szintjeit, akár alkönyvtárakra leszabályozva.

Az FTP fiókokról itt talál hamarosan videósegítséget:
FTP fiók videó.

Az FTP használatáról itt talál hamarosan videósegítséget:
1. Total Commander
2. BulletProof Ftp
3. FileZilla

Az SFTP használatáról itt talál hamarosan videósegítséget:
1. SSH Tectia Client
2. WinSCP

  • 4 A felhasználók hasznosnak találták ezt
Hasznosnak találta ezt a választ?

Kapcsolódó cikkek

Első lépések, hogyan indítsa el tárhelyét?

Tisztelt Ügyfelünk!Az alábbiakban egy rövid "todo" listát találhat - azaz tennivalók listáját -,...

Módosíthatom-e a tárhelyemet?

Természetesen! A módosítás mind felfelé, mind lefelé lehetséges. Ha például Ön a Akciós 10...

Engedélyezettek-e a felnőtt tartalmat mutató, a warez, a torrent, és a proxy oldalak?

A felnőtt tartalmakat mutató weboldalak elhelyezése NEM engedélyezett a szervereinken.A warez,...

Hova töltsem fel az oldala(i)mat?

A tárhelyén belül számos könyvtárat találhat egy főkönyvtárba szervezve. Ezeket kérem, soha ne...

Első lépések - felhasználói leírás

FELHASZNÁLÓI JAVASLATOK - Hogyan kezdjen hozzáFájlok az Ön tárhelyfiókjábanHa bejelentkezik a...